Modellen en Methoden
Daar waar meer traditionele beroepsgroepen ondertussen door schade en schande wijs zijn geworden en tot standaardisatie van schematechnieken, specificaties, tekeningen, e.d. is de IT nog dermate onvolwassen dat het nog wemelt van de verschillende methoden, technieken, en modellen.
Dit is niet erg, mits hier verstandig gebruik van gemaakt wordt. Er is niet één (architectuur) methodiek die alles omvat, er is niet één schematechniek (nee ook niet UML) waarin ik alles kan modelleren, er is niet één model van de werkelijkheid te maken.
Veel van de methoden en methodieken (IAF, DYA, TOGAF, Archimate, IEEE 1471, Visual Architecting Proces, Agile Architecting, etc.) kennen overlap en hun eigen sterke punten. Er bestaat (nog) niet de allerbeste methode of techniek.Het vraagt dus vakmanschap om met deze methodieken om te gaan. Een goede methode maakt van een slechte architect geen goede architect (´a fool with a tool is still a fool´). Een goede architect wordt wel beter door het gebruiken van een methode omdat die hem helpt bij structuren, controleren en vormgeven van zijn resultaat. Dus het kiezen van een methode als gemeenschappelijke taal en proces kan helpen bij het totstandbrengen van architectuur en sturing, maar is absoluut geen garantie. Een goede architect weet dat en past de verschillende methoden en technieken met gepaste wijsheid en in de juiste situatie toe.
Maar in veel gevallen zullen de Office tools hem het meest helpen.......